Home > artikel, smk putatan > Kawan anda menagih dadah?

Kawan anda menagih dadah?

Kawan karib anda bermasalah? Adakah dia atau mereka menagih dadah?

Apakah tindakan yang harus anda lakukan?

Ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan sebagai rakan untuk menyelamatkan dia atau mereka sebelum ketagihan dadah tersebut membawa padah atau kematian. Tetapi anda harus berani melakukannya demi persahabatan yang sebenar.

  1. maklumkan kepada kedua ibu bapa mereka
  2. maklumkan pihak pentadbiran sekolah tentang hal tersebut
  3. maklumkan kepada kaunselor sekolah tentang hal tersebut.

Jika anda memaklumkan kepada pihak sekolah, pemberi maklumat akan dirahsiakan identitinya. Mungkin ada pelajar yang tidak berani memaklumkannya kepada pentadbir sekolah atau kaunselor kerana takut rakannya diambil tindakan disiplin atau sebagainya. Pada pendapat cikgu pula, kesan buruk penagihan itu lebih buruk daripada kesan dikenakan hukuman disiplin.

Memang benar penyalahgunaan dadah adalah kesalahan amat berat mengikut peraturan disiplin yang telah ditetapkan dan boleh dikenakan gantung sekolah atau buang sekolah. Namun begitu, dengan memaklumkan kepada pihak sekolah, anda telah membantu rakan untuk diubati atau diselamatkan dari ketagihan melampau. Hanya melalui maklumat lebih awal kita semua dapat membantu pelajar terbabit dan ibu bapanya demi keselamatan dan kesihatan serta masa depan pelajar tersebut. Ingat, lebih cepat kita mengubatinya, semakin cepat kita menyelamatkannya.

Masih ragu-ragu? Tak apalah. Cikgu memahami keadaan anda. Nak ditelan mati emak, nak diluah mati bapa. Tapi cuba fikirkan secara bersungguh-sungguh tentang hal ini. Fikirkan buruk baik dan apakah pilihan yang anda ada.

Ada dua pilihan di sini. Pertama, anda kekal menjadi pelindung rakan dan pegang rahsia hingga ke akhir hayat(nya?). Kesannya, anda membiarkan rakan karib anda menjadi penagih tegar sehingga menjadi pelajar tercicir dan gagal dalam pekerjaan selepas sekolah nanti. Kemungkinan besar dia gagal PMR atau SPM adalah amat tinggi.Mana mungkin penagih dadah yang khayal dan mengalami kemerosotan intelek semasa menggunakan dadah akan dapat mengikuti kelas dengan penuh minat dan kesungguhan.

Pilihan kedua pula melibatkan anda menjadi pembongkar rahsia dan bukan rakan yang baik. Malah anda boleh menjadi musuh dan bukan lagi rakan karib yang boleh dipercayai. Namun begitu, kepada ibu bapa dan guru-guru serta rakan lain yang tidak menagih, anda adalah penyelamat atau hero. Ini kerana, dengan bantuan kita semua, rakan anda boleh diubati atau diselamatkan dari ketagihan dadah yang berterusan. Hanya dengan memaklumkan hal sedemikian, anda telah membuka peluang dia untuk kembali ke jalan yang benar, bertaubat, menjalani kehidupan normal dan berkemungkinan besar sempat mengecapi kejayaan dalam akademik dan kerjaya masa hadapan.

Oleh itu, jika anda mengenali rakan di dalam kelas atau sekolah ini  dan mengetahui dia atau mereka terlibat dalam aktiviti tidak sihat seperti penyalahgunaan dadah, jangan takut untuk memaklumkan kepada pihak sekolah atau ibu bapa mereka secara langsung. Anda bukan musuh, tetapi penyelamat. Untuk melaporkan ‘secara rahsia’ hubungi kaunselor sekolah.

SEKOLAH SELAMAT TANDA DADAH.

Hasil tulisan Cikgu Rithuwan, SMK Putatan

5 November 2010

Advertisements
Categories: artikel, smk putatan
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: